Makarska - Makarska Rivijera

Makarska je grad u srednjoj Dalmaciji, na obali Jadranskog mora. Ima oko 15 000 stanovnika.Smatra se da je Makarska dobila ime po obližnjem naselju zvanom Makar. Makarska je smještena u Srednjoj Dalmaciji na dodiru planine Biokovo ( više na  BIOKOVO ) i jadranskog mora. Grad Makarska zauzima središnji položaj u Makarskom primorju, ne samo zbog geografske lokacije, nego prije svega zbog ekonomskih i društvenih faktora koji su taj grad  ućinili drugom po veličini ekonomskom i demografskom okosnicom Srednje Dalmacije. (odmah nakon Splita ) zbog čega se za Makarsko primorje u zadnje vrijeme sve više koristi naziv Makarska Rivijera.

Grad od unutrašnjosti oštro dijeli planina Biokovo ( najveći vrh Sv. Jure 1762 metra ) a sa srednjodalmatinskim otocima Bračem i Hvarom, povezuje Jadransko more koje je upravo na području makarskog primorja izmodeliralo neke od najljepših hrvatskih plaža, a grad se svrstao u jednu od najljepših  turističkih destinacija Hrvatske. Sam grad se smjestio u prirodnoj luci između dva poluotoka ( Osejava i Sv.Petar ).Više informacija na ( MAKARSKA )

Na taj način  grad se širi u smjeru istoka ( Tučepi ) i zapada ( B.Voda ). Makarska ima mediteransku klimu. Prosječna zimska temperatura je oko 9 C , a ljetna oko 25 C. Makarska ima 2750 sunčanih sati godišnje , a temperatura mora od svibnja-listopada iznosi između 21-26 C što znači da sezona kupanja traje punih 5 mjeseci. Makarska ima i svoje kulturne znamenitosti :crkva sv. Marka, crkva  sv. Filipa , spomenik Andriji Kačiću Miošiću, Mletačka ćesma , nekoliko kasnobaroknih palača , gradski muzej , galerija Antuna Gojaka, malakološki muzej jedan od najpoznatijih u svijetu sa svojom zbirkom školjaka iz cijelog svijeta. U ljetnim mjesecima Makarska obiluje događajima , zabavama i koncertima. Jedan od centralnih događaja je makarsko kulturno ljeto koje obiluje raznim sadržajima.Makarska svojim sadržajem i noćnim životom privlači velik broj mlade populacije , koja iz godine u godinu sve više posjećuje Makarsku , te zabavu pronalaze u mnogobrojnim otvorenim kafićima i noćnim klubovima  od kojih su neki specifićni jer se nalaze uz samo more što u noćnim satima stvara izuzetan ugođaj.

APARTMANI RADIĆ nalaze se u centru Makarske, svega nekoliko stotina metara od samog gradskog trga Andrije Kačića Miošića , gdje se održavaju ljetni koncerti i ostala kulturna događanja pod manifestacijom makarskog kulturnog ljeta.   Makarska kao turistička destinacija svake godine organizira ribarske večeri. Turistička zajednica grada Makarska i Grad Makarska glavni su organizatori. . Te večeri zbiva se narivi valika pućka fešta na kojoj sudjeluje mnoštvo turista. Te večeri uz rivu je usidreno mnoštvo brodova, a neki od njih pretvore se u ploveće restorane, na kojima se može konzumirati riba i domaće vino po pristupaćnim cijenama.Te noći oživljavaju i mnoge stare, pomalo zaboravljene dalmatinske igre: utrke magaraca, hodanje po lojavoj gredi, potezanje konopa. Pobjednici su obično nagrađeni nagradom u obliku pršuta.Također uz igru tu je prisutna i pjesma za koju se uvijek pobrinu mnoge makarske klape ( klapa srdela )  Makarska rivijera, kako tada , tako i kroz cijelo ljeto prepuna je gostiju, te se uvijek traži i apartman više.

APARTMANI MAKARSKA su  jedan od najtraženijih pojmova u tim mjesecima. Ove godine će se također održati i više ribarskih većeri , pa ste ovimputem na njih i pozvani . Noćni život Makarske je izuzetno bogat . Na predjelu Marineta nalazi se niz kafića ( Marineta , Funky ) u kojima se na otvorenom sakupi i po tisuću ljudi te se uz ples sve do jutarnjih sati pleše i druži. U blizini rive u posebnom prirodnom  ambijentu ( pećini ) tik uz more smjestio se glasoviti klub  "Deep "  ( više na DEEP  CLUB ) tu je i poznati klub "Grota" i Disco Plaža".

Planina Biokovo proteže se uzduž cijele makarske rivijere uzduž 60-ak kilometara . Ispod same planine uz more su se smjestila mjesta Makarske Rivijera a to su Brela, Baška Voda, Promajana, Bratuš , Krvavica, Bast, Makarska, Tučepi, Podgora , Drašnice, Igrane, Živogošće, Drvenik, Zaostrog, Podaca , Brist, Gradac . U špiljama Biokova otkriveni su razni fosili iz mlađih geoloških razdoblja . Največi nalazi su pronađeni na predjelu Dubci u tzv. vratima Makarske Rivijere. U špilji "Baba" pronađeni su ostaci špiljskog medvjeda, te obićnog jelena, koji datira iz doba pleistocena. največi vrh planine Biokovo je Sv. Jure, a iznad makarske je vidljiv vrh drugi po veličini  "Vošac" sa 1462 metra nadmorskom visinom. Biokovo obiluje florom i faunom. tu se mogu pronaći razne endemske vrste. Jedna od najpoznatijih  životinja nastanjenih na Biokovu je divokoza. .Na Biokovo se može stići iz više pravaca pa ćak i automobilom. Najpopularnija pješačka staza je ona što vodi iz grada preko Makra do Vošca i taj uspon traje 3 sata. Na istočnom izlazu iz grada Makarske cestom koja ide za Vrgorac postoji na 6 kilometru odvojak za Sv. Juru najveći vrh Biokova.

Brela : američki časopis Forbes uvrstio je plažu Punta rata među 10 najljepših plaža na svijetu, gdje zauzima 6.mjesto , a 1. u Europi. Zbog svog prirodnog i kulturnog bogatstva, Brela od samog poćetka igraju bitnu ulogu u turizmu Makarske rivijere , te i danas nastavljaju svoju dugu tradiciju ponude udobnog smještaja i gostoljubljivosti svog stanovništva, stare dalmatinske kuhinje, vina, pjesme i zabave.Brela su malo turističko naselje sa 6 km šljunčanih plaža, te kristalno čistim morem.Hrast u Solinama, prirodni spomenik , star tisuću godina, najstarije živo biće na Makarskom primorju  (  više na BRELA ) .

Baška Voda : suvremeno turističko mjesto sa svim sadržajima i obilježjima malog mediteranskog gradića. Baška Voda datira iz Rimskog  doba kada se je na mjestu današnje Baške Vode nalazio Rimski gradić . Crkve Sv. Lovre ( 1750 g. ) i Sv. nikole ( 1889 g. ) autentični su primjeri ruralne arhitekture. Smjestila se u podnožju masiva planine Biokovo. nekadašnje naselje ribara i težaka  pretvoreno je u moderno turističko naselje . Klima je blaga mediteranska  sa preko 40 dana u kojima temperatura zraka prelazi 30 C. Godišnje padaline su cca 800 mm kiše raspoređenih tijekom cijele godine . Najsušniji period je ljeto kada osim dnevnih neverina nema značajnijih padalina. Ljeti obalu od sunčeve žege hladi specifični vjetar zvan maestral koji donosi u sumrak ugodno osvježenje sa mora  ( više na BAŠKA VODA ) .

 

 

Promajna : Broji svega 250 stanovnika u zimskim mjesecima. Arheološki nalazi upućuju na naselje iz 17. st. nalazi se 5 kilometara udaljena od Makarske. Krvavica :  malo mjesto tik uz Makarsku koja ima marinu za jahte pa je uvelike poznata kao lučica za mnogobrojna plovila koja ljeti patroliraju jadranom.

Tučepi : staro naselje s četiri milenija dugom prošlošću. tučepski zaseoci : Podpeć, Čovići, Šimići i podstup s odlikama primorskog tradicijskog graditeljstva. U Tučepima se svake godine održava u atriju Hotela Kaštelet tradicionalni susret klapa. Udaljene su svega 5 kilometara od Makarske.Više od 20 restorana s autentičnim primorskim ambijentom garancija su romantičnih dnevnih ili večernjih izlazaka. Također Tučepe odlikuje duga šljunčana plaža. Danas su Tučepi prepoznata ponajprije kao turistička destinacija na itinerarima Hrvatske i Evrope.Sa svoje zapadne strane Tučepi graniče da Makarskom glavnim središtem Makarske Rivijere..Početkom 20 st. na ovom lokalitetu su otkrivene stele sa natpisima, skeletni grobovi , te rimski novac iz ( 2. i 4. st. )Tako je putopisac Alberto Fortis  u svom djelu " Put po Dalmaciji " navodi da se na lokalitetu Tučepa nalazilo naselje Laurentum ( više na TUČEPI ) .

Podgora prvi se put spominje u pisanim dokumentima 1571.godine. Crkva sv.Tekle datira iz 1630 godine. Crkava Svih Svetih sagrađena 1764. Nakon potresa 1962 Podgora se okrenula turizmu kako i cijela Rivjera ( više na : PODGORA )

Igrane su živopisno naselje Makarskog primorja. Nizovi starih obnovljenih kuća na strmom obronku, s novoizgrađenim čine skladnu cjelinu naselja sa 400 stanovnika koje se spušta prema moru, luci i dugoj šljunčanoj i pješčanoj plaži. Iznad mjesta diže se vitki zvonik crkve Gospe od Ružarija, koji kao da bdije nad naseljem. U blizini je i Zalina kula podignuta za virijeme Kandijskog rata, koja podsjeća na vrijeme borbe protiv Turaka u kojima se isticao Zale Antičić po kojemu je kula i dobila ime.Igrane su danas poznato turističko mjesto s brojnim hotelima, kućama za odmor i apartmanima, prekrasnom plažom, te sportskim i zabavnim priredbama.

Uzduž duge plaže prema Živogošću uza šetnicu, izgrađene su komforne kuće i vile, kafići, trgovine i restorani. Igrane, nekad tradicionalni centar maslinarstva ni danas nisu zapustili svoje maslinike već ih obnavljaju, a zajedničkim snagama izgrađen je najsuvremeniji pogon za preradu maslina.Iznad Igrana, u prastarim maslinicima nalazi se crkvica Sv. Mihovila iz 11. stoljeća, najznačajniji srednjevjekovni spomenik na Makarskom primorju.

U blizini lučice, 1760. godine izgrađen je barokni ljetnikovac Šimić-Ivanišević. Sarkofazi pronađeni na groblju svjedoče o postojanju naselja i u rimsko doba, a ime Igrane se prvi put spominje 1466.Iznad Igrana, preko Biokova sa sjeverne strane staro je naselje Gornje Igrane, planinsko selo od nekoliko zaselaka, iz kojeg su se stanovnici postupno preseljavali k moru gdje su imali svoju zemlju, vinograde i maslinike. Nekad skoro nepristupačno, rijetko naseljeno, danas kroz te zaselke prolazi moderna cesta od Vrgorca do Makarske.

Na južnom dijelu Makarske rivijere u podnožju Biokova smješteno je Živogošće.

Sastoji se od tri manja, međusobno udaljena naselja – Porat - Mala Duba – Blato, smješteni uz obalu i starih zaselaka uz staru cestu. Udaljeno je 20 km od Makarske, 80 km od Splita i 120 km od Dubrovnika.

Živogošće je naseljeno od ilirskih i rimskih vremena, o čemu svjedoče ilirske gomile /grobovi/ na vrhu brda Suzine i ostaci vila rustika u Maloj Dubi i Blatu.

Poznati Licinijanov epigram iz 474. g. sastavljen od 16 latinskih heksametara – najljepši primjerak klasične literature – uklesan u živoj stijeni iznad izvora Pokrivenice na obali mora. Njime rimski kvestor Licinijan slavi izvor «slatke vode», koja i sada tamo teče.Kao naselje Živogošće se prvi put spominje sredinom 13 st.

Živogoški franjevački samostan, utemeljen 1616 godine, bio je više stoljeća središte duhovnog života i pismenosti ovog kraja, s bogatom bibliotekom i vrijednim umjetničkim djelima.Sadašnji oblik mjesto dobiva zadnjih četrdesetak godina kada započinje i znatniji razvoj turizma na ovim područjima.

Prirodne ljepote maslinika i borove šume, koji su se nadvili nad sitno šljunkovite plaže, 6 km međusobno povezanih plaža, čisto i nezagađeno more, a sve to smješteno u podnožju visoke planine, vrh Sutvid 1155 m, daje turistima poseban ugođaj i užitak boravka. Više na  ( ŽIVOGOŠĆE )


Drvenik podbiokovska naselja Drvenika postupno su napuštana, a osobito razvojem turizma. Njihovi su se stanovnici naselili uz obalu u dva naselja: Gornja Vala i Donja Vala gdje danas živi 480 stanovnika. Danas je Drvenik turističko mjesto sa svim sadržajima za sport i rekreaciju, udobnim privatnim smještajem u vilama i apartmanima, hotelom 'Querqus' i ugostiteljskim objektima.

Iz Donje Vale nalazi se pristanište za trajekt koji vozi za Korčulu i Sućuraj na Hvaruviše puta  dnevno, osobito u turističkoj sezoni. Naselje ima lijepu plažu i raznovrsnu zabavu te rekreacijske sadržaje.

Prva naselja na području Drvenika spominju se u 13. stoljeću. U starom naselju nalazi se crkva Sv. Jurja iz 15. stoljeća. Na glavici iznad naselja tvrđava je Drvenik iz vremena borbi sa turcima. Kuća na obali u središtu Donje Vale uza samu plažu predstavlja ambijentalnu i kulturno-povijesnu vrijednost i zbog činjenice da su u njoj rođeni Mate i Stjepan Ivičević, značajne ličnosti iz prošlosti ovog kraja. Na kući je i obiteljski grb.

Gradac je najjužnije turističko naselje na Makarskoj rivijeri udaljeno od Makarske 40- tak kilometara, smješteno na pola puta između Splita i Dubrovnika.

Područje Gradca bilo je naseljeno još u predpovijesna vremena. O tome svjedoče brojne kamene gomile iz brončanog i starijeg željeznog doba. U antičko dobana području Gradca se najvjerojatnije nalazio rimski civitas Biston, koji je kaoprimorsko središte pripadao koloniji Naroni, važnom rimskom uporištu nadanašnjem hrvatskom tlu. Na lokalitetu Gradina pronađen je ulomak vijencamonumentalne građevine iz II.- III. stoljeća, kao i primjerci rimskog novca.Pored hotela Laguna pronađen je niz grobova pa se smatra da je na toj lokaciji bila rimska nekropola.

Na području današnjeg Gradca bio je smješten i srednjovjekovni grad, Lapčan ili Labinac, njega spominje bizantski car Konstantin Porfroge X. st. pod nazivom Labineca. Gradac se pod današnjim imenom prvi put spominje 1649. god. Dobio je ime po utvrdi koja se nalazila na uzvisini iznad današnje crkve Sv. Mihovila, a sagrađena je vjerojatno tijekom Kandijskog rata (1645 - 1669). Prema crtežu mletačkog vojnog inženjera i kartografa Giuseppea Santinia, koji prikazuje pomorsku i kopnenu mletačko- osmanlijsku bitku oko Gradca godine 1666. Kula je prikazana u plamenu.

U napuštenom zaselku Čista iznad Gradca, sjedište nekadašnje Fragostinove nahije i danas postoje ostaci stare kule iz XVI. st. Oko nj se i danas nalaze ostaci niza napuštenih kuća, koje imaju tipične značajke graditeljstva ovog kraja. Jedna od najstarijih postojećih građevina na području Gradca je kapela Sv.Paškvala na brdu Plana, nadsvođena bačvastim svodom, a prekrivena krovom na dvije vode.

Uz staru župnu crkvu Sv. Ante nalazi se mjesno groblje, a nova župna crkva Sv. Mhovila, sagrađena je 1852. g. u samom mjestu, na predjelu Gradina kasnoantičkom lokalitetu. U crkvi su tri mramorna oltara s kipovima, među kojima je najzanimljiviji stari drveni kip Sv. Roka. U crkvi se nalazi i stara kamena krstionica, vjerojatno podrijetlom iz stare crkve.

 

više o apartmanima na  APARTMANI MAKARSKA